Friday, July 31, 2009

**********KELIWON MENGGANGGU**********


ade sape2 kenal dak ni x????keliwon comei ni ske wat muka kesian....klu kena mrh dgn aku biasa nya dia tundok jek...pastu majuk manjang.......miahahahaha....... & esk aku kena jd baby sitter + mak guard di umah tok mak mereka ini......bila la suma ni nk berakhir....betapa aku amat penat dgn hidup aku skrg......perkataan "tak blh" mmg x akan kuar dr mulot aku ni sbb aku mmg x smpai ati....mngkn aku je yg blh terima tanggungjwb ni...yg lain suma sibuk dgn hal masing2......ade yg duk dlm umah tu pn sket x pedulikan tanggungjwb dia....aku mmg geram, marah & skt ati....tp x pnh aku suarakan....dgn sewenang2 nya tinggal kan aku dlm umah tu tanpa pintu???....x pnh ke dia pk ape akn jd pada aku mlm tu??? tau x dia yg aku x blh tdo mlm tu sbb takut sgt dgn keadaan umah tu??? mngkn klu aku dh kejung mlm tu br dia menyesal agaknya....
Ape yg menyedihkan....dia blh pegi berseronok clubbing dgn tunangnya....mana pegi tanggungjwb dia sbg satu2 nya anak lelaki dlm keluarga kami?????........itu ke pewaris ayah & ibu ku????? itu ke yg blh dijadikan wali utk aku?????penah ke aku bgtau mak & ayah mana dia pegi mlm tu????? Tau x dia yg aku sedih bl dpt tau dia nk pegi mana mlm tu??....tp sket pn aku x halang dia.....bg aku dia dh besar...dh blh pk buruk baik nya....
aku mmg x ske nk buruk2 kan keadaan....aku kesian dgn mak & ayah aku yg slalu bersusah payah utk dia....sbb tu aku x sanggup nk ckp x blh klu mereka mntk tlg dgn aku....tp dia?????.....kenapa x blh pk suma tu???? Pada sape aku nk mengadu??...x kan aku nk mengadu dgn ayah & mak aku pulak...aku x smpai ati....x kn pulak aku nk mengadu dgn akak aku?? dia dh ade keluarga sendiri so hdp dia adalah sepenuhnya utk keluarga dia skrg ni.......aku??? x punya sape2....sape yg mampu dgr keluhan hati aku ni????sape???sape org nya????hanya pd blog ni je aku blh luahkan segala2 isi ati aku sbb aku x nk kecikkan ati sape2...& AKU MMG X MAMPU NK BERSUARA....
AKU MMG PENAT SGT SKRG NI...MCM2 HAL JD... MCM2 MENDA YG AKU KENA PK..HAL DIRI AKU.....HAL KELUARGA AKU...MEREKA HANYA MELIHAT AKU PD LUARAN....GELAK KETAWA SENTIASA....TP DLM ATI AKU....AKU SORANG YG TANGGUNG SUMA NI....APE MSLH AKU SBNRNYA?? NTAH LAA...AKU PENING!
"YA ALLAH YA TUHAN KU...BERIKANLAH AKU KEKUATAN UTK MENEMPUHI SETIAP DUGAAN & UJIAN DARIMU... DAN BERIKAN LAH SINAR HIDAYAH UTK nya & SELAMAT KAN LAH KELUARGA KU.....AMIN...."
-AKU PENAT!!!-

**MuKa aKu PUCAT???**

Muka aku pucat ke ari ni??? aku skt ke??? aku x rs skt pn......tp cuma rs letih jek.....pagi2 dtg kije ade yg tegur aku muka aku pucat...ade lak tnya aku x cukup rehat ke???ade lak yg ckp aku x cukup tdo.....

eeiii...nape dgn aku ni???....ni bkn symptom2 aku kena H1N1.....aku pn x tau nape....aku tgh serabut ke??? x jugak.....byk pk tu mmg la ade....tp ntah laaa.....aku x tau nape....penat yg melampau buat kan organ2 dlm bdn aku ni lemah...

pekes dgn aku?? smnjk dua ni dh xde selera mkn....mana laaa bdn x lemah.....klu aku mkn pn msti x abis....mknan tu x sedap ke or aku yg x de selera.....smlm aku cuti...lik umah mak aku...dia srh aku bekpes...aku ckp nnti la mak, bdn penat so x selera nk mkn....

ni mana 1 yg btl??....

a) aku x mkn sbb tu badan aku rs penat & lemah??

or

b) bdn aku penat so x de selera nk mkn????

"SESUNGGUH NYA AKU PENING MEMIKIRKAN.................."

Wednesday, July 29, 2009

**Cuti Owh Cuti**

Esk 30.07.09 aku kena amik cuti lg....bln ni dh byk kali aku cuti.....adeiii...kije byk yg lom siap...aku bkn sengaja nk cuti...Pagi td Lawyer dh kol...so esk aku blh p office dia...buat payment & settle kan ape yg ptt....smlm ptg dpt letter from development, ari ni dpt kol lak...bgs laaa...xde la aku tunggu lama sgt...

ishhhh...........bl la nk settle suma ni....penat siot.....raya kali ni aku mmg x leh cuti lama2.....boring nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............bistu nk wat camna....i make that decision.....so ndak x ndak aku kena gak p settle kan smpai abis.....skrg menda dh buat hampir 85% x kan aku nk tarik blk....kn???....

nk ikut kan penat.........MEMANG AKU PENAT YG AMAT SGT....ke sana kemari demi nk settle kan suma ni....duit lak jgn ckp laaa....kuar cam air mengalir deras......bkn setakat sepuluh dua puluh hingget....main ratuih2 & riban2 beb...esk nk kena bwk duit lg....adeiiii...mcm kije cop duit jek kn???....dunia skrg mmg suma pki duit....tarak duit mmg suma x leh jln.....duit owh duit.....sape ade duit lbh2 tu meh bg kt aku....aku ske klu org bg aku duit.....hik..hik..hik..

Thn ni silap2 aku x leh dpt Best Employee lg...mana x nyer...cuti memanjang.....x dpt la aku merasa bonus thn dpn...hik..hik...klu ade rezeki ade la kn...(takkan tiap2 thn ko nk bolot best employee kot...agak2 laaaaa).....

Dah ar....AKU PENAT!

Tuesday, July 28, 2009

`SyurGa iTu Di BaWaH KaKi iBu`

Ade seorg teman bertnya kn pd aku.....

"klu ko kecik ati x klu mak bapak ko siang2 dh ckp umah yg dia duk skrg ni nk bg adk ko??...tp dlm ms yg sama dia ajak ko duduk???ape perasaan ko??...ko pk x ape akn jd ms dpn nnti bl mak bapak ko dh xde???....& bl adk ko dh kawin??....then ms tu dia dh ade anak...ape kata bini dia nnti??.....dh la bini dia tu mulut agak laser...so ko nk ke duk umah mak ko tu wlupn skrg ni dia tgh sibuk renovate utk keselesaan anak2 dia???...so sbg anak ape ko rs skrg ni, ko sibuk2 berhempas pulas nk crk duit beli umah ade org senang2 dh dpt umah tanpa perlu berhempas pulas???....."

Topik apakah ini????............................................

aku dgn selamba nya jwb......

"biar la ape mak bapak ko nk wat....tu harta dia...& dia berhak tentukan sape yg dia nk bg....x guna bertekak harta mak bapak ko sbb bg aku...aku lg puas ati crk harta dgn hasil titik peluh aku sndiri.....klu nk diikutkan mmg la kecik ati tp cuba la pujuk hati ko sendiri utk x mengeruh kan keadaan...ingt 1 jek.....xde harta yg plg bernilai dr KASIH SYG SEORG MAK & AYAH....selesaikan tanggungjwb kita selagi mereka ade....jgn harapkan ape2 pulangan....mmg la sepatutnya mak bapak ko x ptt ckp mcm tu wlupn ko ni jenis muka kering....mgkn pd dorg ko blh terima sbb ko nmpk mcm agak sporting....mgkn dorang x sedar yg ko pn msh insan biasa yg ade hati & perasaan...xpe laaa....ade rezeki lain lg menanti.....percayalah ckp aku....pujuk ati sndiri beb"

mungkin ayat aku tu blh kool kan mmber aku tu....blk la umah mak ko selalu k....sekecik mana pn ati ko sbg seorg anak OK lg...dr mengecikkan ati mak ko...so dorang nk ckp ape pn ko diam jek k....toksah ckp ape2 utk menegakkan hak ko...so let it be, whats it want to be....ingt la kwn...."syurga itu dibawah kaki ibu"...

I LOVE MY MOM A LOT!!

Monday, July 27, 2009

-Undang-undang Seluruh Dunia-

THAILAND :
* Dilarang keluar rumah tanpa memakai seluar dalam.

SWISS :
* Dilarang berkebun di hari minggu.

SWEDIA :
* Dilarang mengecat rumah tanpa izin dari kerajaan dan harus menggunakan cat yang sudah mendapat sertifikasi dari mereka.

KOREA SELATAN :
* polis wajib melaporkan jumlah wang rasuah yang mereka terima dari para pemandu yang ditahan.

SINGAPURA :
* Dilarang berjalan (bogel)
* Tidak flusk jamban setelah buang air di toilet, dikenakan denda.

UNITED KINGDOM :
* Dilarang menjual sayuran di hari minggu .
* Wanita dilarang makan coklat di tempat umum.

MEXICO :
* Wanita yang bekerja dilarang mengenakan pakaian seksi yang dapat “memprovokasi†rakan kerja selama jam kerja.
* Dilarang memaki di tempat umum.

AUSTRALIA :
* Dilarang mengangkat telepon pada deringan pertama.
* Dilarang mengenakan spenda Hot Pink di hari minggu.

YUNANI :
* Dilarang mengenakan topi di stadium , kerana dapat mengganggu pandangan orang lain.

KANADA :
* Dilarang menempel plester luka di tempat umum.
* Dilarang menyirami tananam di kebun waktu sedang hujan.
* Dilarang memanjat pokok.

PERANCIS :
* Dilarang berciuman di keretapi bawah tanah.

ISRAEL :
* Dilarang memelihara babi di Israel . Orang yang melakukannya akan ditembak mati.

AMERIKA :-- ARIZONA :
* Dilarang memandu tanpa kasut.
* Dilarang bermain domino di hari Minggu.
* Dilarang memakai kumis palsu di gereja.
* Hukuman mati dikena bagi sesiapapun yang menaburkan garam di atas rel kereta api.
* Dilarang memandu dengan mata tertutup.

- ALASKA :
* Dilarang mengambil gambar beruang yang sedang tidur.
* Dilarang memberi minum bir pada rusa.
* Dilarang berjalan-jalan sambil membawa busur dan anak panah.

- ARKANSAS :
* suami diizinkan memukul isterinya, tapi tidak boleh lebih dari 1 kali sebulan.
* Dilarang memelihara buaya di dalam bathtub.
* wanita yang saling menggoda di tepi jalan, akan dikenakan 30 hari penjara.
* Dilarang membawa lembu berjalan-jalan di jalan utama di hari Minggu.

- CALIFORNIA :
* Binatang peliharaan dilarang dibiarkan berhubungan seks di sekitar lokasi sekolah, taman, dan tempat ibadah.

- COLORADO :
* Dilarang berdebat dengan polis, kecuali kenderaan Anda ditahan olehnya.

- CONNECTICUT:
* Dilarang mencium istrinya di hari Minggu.

- FLORIDA :
* Dilarang bernyanyi di depan umum sambil mengenakan pakaian renang.
* Dilarang kentut di tempat umum setelah pukul 6 .
* Dilarang memecahkan piring dan gelas lebih dari 3 buah sehari.

- WASHINGTON :
* Dilarang menyusui anak di tempat awam.

- MALAYSIA :
* Motosikal wajib memasang lampu pada waktu siang

Wednesday, July 22, 2009

++The Road To Success++

The road to success is not straight.
There is a curve called Failure,
A loop called Confusion,
Speed bumps called Friends,
Red lights called Enemies,
Caution lights called Family,
You will have flats called Jobs,
But,
if you have a spare called Determination,
An engine called Perseverance,
Insurance called Faith,
A driver called God,
You will make it to a place
called Success
.

Tuesday, July 21, 2009

**Bonjour**

savez-vous ce qui im parler? Aujourd'hui, j'ai apprendre à parler en France..un simple mot ..u faire comprendre?

hahaha....phm x???x phm dh....selangkah demi selangkah aku belajar ckp france...ingt senang ke wei????nnti leh wat blog dlm france....kompem akak aku x paham klu baca nnti...wakaakaka....

**haiyaaaaaaaaa**

Bonjour....
Smlm Aku cuti....naik je cuti aku dpt biter...so kira nya aku dh trlambat 1 ari la ni....menda ni dh tersebar lama dh di kalangan kami staff2...tp x sangka lak br nk kuar dlm paper...paper tu lak 18/Jul/09...ari Sabtu....time kitorg x kije beb...so x dpt la talk each other...ala2 gossip gitu....ade 3 paper beb....meh aku tempel kt sini ek....walaupun isi ketiga2 akhbar ni sama tp aku tetap nk tempel suma....so layan..........



Harian Metro

MAHKAMAH

Jumaat Julai 17, 2009

Bekas eksekutif perakaunan didakwa pecah amanah lebih RM8 juta

JOHOR BAHARU: Seorang bekas eksekutif perakaunan sebuah syarikat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap 20 pertuduhan melakukan pecah amanah melibatkan lebih RM8.16 juta.

M. Suresh, 38, dari Taman Zamrud di Ulu Tiram, didakwa melakukan semua kesalahan itu antara 11 Dis 2007 hingga 10 Dis, 2008 semasa bekerja untuk Serimax Welding Services (M) Sdn Bhd di Pasir Gudang.

Dia didakwa memindahkan wang syarikat itu melalui 20 transaksi ke dalam akaun empat syarikat Modus Perintis Sdn Bhd; Shanghai Fortune Machinery Co Ltd; Mac Warners (Singapore) Pte Ltd; China National Electronics Import and Export Shenzen Company.
Dia didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan sebatan atau denda, jika sabit kesalahan.

Suresh didakwa telah memindahkan melalui pemindahan telegraf ke dalam akaun Modus Perintis sebanyak RM15,000 pada 11 Dis 2007; RM120,010 (29 Feb 2008); RM180,000 (11 Mac 2008); RM7,000 (21 April 2008); RM10,000 (20 Mei 2008); RM12,000 (6 Jun 2008); RM400,000 18 (Jun 2008); RM60,000 (4 Julai 2008); RM320,000 (15 Julai 2008); RM10,000 (15 Okt 2008); dan RM30,000 (6 Nov 2008).

Dia juga didakwa memindahkan wang syarikat dengan cara yang sama ke dalam akaun Shanghai Fortune Machinery sebanyak USD50,000 pada 8 Ogos 2008; USD400,000 (14 Ogos 2008); USD420,000 (22 Sept 2008); USD450,000 (20 Okt 2008); USD30,000 (6 Nov 2008); USD30,000 (6 Nov 2008); dan USD375,000 (10 Dis 2008).

Dia juga didakwa memindahkan sebanyak USD120,000 ke dalam akaun Mac Warners pada 14 Dis 2007 dan USD124,000 ke dalam akaun China National Electronics Import and Export Shenzen Company pada 26 Feb 2008.

Timbalan Pendakwa Raya Hashley Tajudin memohon mahkamah mengenakan ikat jamin sebanyak RM800,000, iaitu 10 peratus daripada jumlah wang terlibat dalam kes itu.
Bagaimanapun peguam V. Stainislaus yang mewakili Suresh mencadangkan agar mahkamah mengenakan ikat jamin sekitar RM50,000 dan RM60,000 kerana ikat jamin yang diminta pihak pendakwaan adalah terlalu besar.

Hakim Abd Ghafar Ab Latif kemudian membenarkan Suresh diikat jamin RM70,000 dan menetapkan tiga hari dari 3 Jan tahun depan bagi tarikh perbicaraan. BERNAMA



UTUSAN MAYSIA ONLINE

MAHKAMAH

ARKIB : 18/07/2009

Pecah amanah RM8.16 juta

Oleh HANIZA HASSANpengarang@utusan.com.my

JOHOR BAHRU 17 Julai - Seorang bekas eksekutif akaun syarikat kimpalan antarabangsa dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas 20 tuduhan melakukan pecah amanah membabitkan wang RM8.16 juta.

M. Suresh, 38, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Abdul Ghafar Abdul Latif.

Dia dituduh melakukan semua kesalahan tersebut di pejabat Serimax Welding Services (M) Sdn. Bhd. di alamat Warehouse 2D, Jalan Gudang, Free Trade Zone, Johor Port Berhad, Pasir Gudang di sini antara November 2007 hingga Disember tahun lalu.

Mengikut pertuduhan, dia memindahkan sejumlah wang daripada akaun semasa milik syarikat itu di Public Bank Bhd. ke dalam empat akaun syarikat lain secara berperingkat-peringkat melalui telegraf tanpa pengetahuan Lembaga Pengarah Serimax Welding.

Empat akaun tersebut ialah Modus Perintis Sdn. Bhd., Shanghai Fortune Machinery Co. Ltd., Mac Warners (Singapore) Pte. Ltd., China National Electronics Import dan Export Shenzen Company.

Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda serta sebatan jika disabitkan kesalahan.
Pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Hashley Tajudin menawarkan jaminan sebanyak RM800,000 kepada tertuduh.

Tertuduh yang diwakili peguam bela, V. Stanislaus memohon jumlah tersebut dikurangkan ekoran anak guamnya kini tidak bekerja selain ibunya sedang sakit.

Katanya, anak guamnya memberikan kerjasama sejak disoal siasat dan selepas siasatan iaitu dengan melaporkan diri ke balai polis berhampiran setiap dua minggu tanpa gagal.
''Anak guam saya yang merupakan anak bongsu daripada tujuh beradik kini ditanggung oleh kakaknya yang berpendapatan rendah. Selain itu aset dan akaun simpanannya turut dibekukan,'' katanya.

Abdul Ghafar membenarkan tertuduh diikat jamin RM70,000 dengan dua orang penjamin sementara menunggu tarikh perbicaraan pada 3 Januari tahun depan.
Seramai lapan saksi dijangka dipanggil untuk memberi keterangan pada perbicaraan.



BERITA HARIAN ONLINE

· NASIONAL

Bekas akauntan mengaku tidak bersalah

JOHOR BAHRU: Seorang bekas eksekutif perakaunan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas 20 tuduhan pecah amanah membabitkan wang berjumlah lebih RM8.16 juta. Tertuduh, M Suresh, 38, dari Taman Zamrud, Ulu Tiram, yang sebelum ini bekerja di Serimax Welding Services (M) Sdn Bhd di Pasir Gudang, dituduh dengan curangnya memindahkan wang syarikat itu ke dalam akaun Modus Perintis Sdn Bhd; Shanghai Fortune Machinery Co Ltd; Mac Warners (Singapore) Pte Ltd; dan China National Electronics Import and Export Shenzen Company. Dia dituduh melakukan transaksi melalui pindahan telegrafik antara 11 Disember 2007 dan 10 Disember 2008.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebatan atau denda. Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Hashley Tajudin di depan Hakim Abdul Ghafar Abdul Latif manakala Suresh diwakli peguam, V Stainislaus. Terdahulu, Hashley memohon mahkamah mengenakan ikat jamin RM800,000.

Stainislaus pula memohon mahkamah supaya mengenakan ikat jamin sekitar RM50,000 dan RM60,000 kerana ikat jamin yang diminta pendakwa raya agak besar. Mahkamah memerintahkan tertuduh diikat jamin RM70,000 dan menetapkan perbicaraan 3 Januari 2010.

Sunday, July 19, 2009

Ibu Yang Sengal...

Cuba Tgk Video Ni Sampai Abis....Kesengalan Terserlah...

Layan Beb~~~~

video

Kerana Aku Manusia


Kerana Aku Manusia…
Ada kalanya aku berjaya apa yang dirancang
Namun kegagalan juga menjadi sebahagian olahan hidupku
Hinggakan aku dapat terima kenyataan
Tentang segala-galanya. ..

Kerana Aku Manusia…
Ada kalanya aku ingin disayangi
Dan juga perasaan menyayangi seseorang
Namun terpaksa simpan dalam hati
Sukar untuk ku lafazkan
Demi kebahagian untuk seseorang

Kerana Aku Manusia…
Aku belajar dari kesilapan silam
Untuk menjadi lebih baik dari semalam
Hinggakan aku rasa kehidupanku
mengalami perubahan
Tanpa kusedari

Kerana Aku Manusia
Aku mengharap sinar takdir
Akan menyebelahiku suatu hari
Walaupun sukar untuk aku menduganya

Kerana Aku Manusia
Izinkan aku menyayangimu seadanya
Walaupun kau tak mengetahuinya
Hanya tuhan yang mengerti….

Saturday, July 18, 2009

::::::::Guard@Mom Place::::::::

it's time to blogging.....kt mana aku??kt umah mak aku ni...pepagi td ayahanda ku dh kejutkan aku....dia kol sbb nk ingt kan aku dtg umah dia sblm kol 10pg...sbb dia kata nk p wat Pasport....aku cam biasa msti la dok kaver2 sora...mau mati ka klu aku ckp aku lom bgn tdo...haiyaaaaa....pg2 sabtu yg indah...x kije beb time ni la nk bgn lmbt.....ishhhh....aku ltk phone without tgk jam kol bape....then....................aku smbg tdo dgn jayanya......hahahahaha

ntah pukul bape tetiba cik zura nyer phone lak berbunyi.....aku cam wat x endah jek dgn harapan nk tdo lg....adoiii laaaaa...alih2 teringat yg ayahanda ku kol td...trus aku bingkas bgn then p toilet....hahahaha....x sempat den nk tgk jam lg....aku akui...aku agak takut bl tgk muka cik ramli nk transform jd singa.....ekekekeke....so aku siap2 mandi & trus gerak p teratak bonda & ayahanda ku.....so misi ari ni adalah menjadi guard di teratak mereka utk 1 mlm sbb ayahanda & bonda nk p amik adik aku sempena cuti semester ni....almaklum laaa umah dia dh kena robek....so kena la ade yg menjaganya....

Pintu Tarak.....

Pemprosesan

Keadaan Yang Huru-Hara

Bila la nak siap ni....


Upgrading

Dan kerana kebosanan....aku asek la mengadap menda ni....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
PSP kesayanganku

DAN

Bertenet Sepanjang Waktu.............

Friday, July 17, 2009

**Satu Hari Yang Sepi**

aduhai.....boring nyer kije ari ni....biasa la...esk kn sabtu...so today is the last day for this week...msti la kemalasan melanda diri...ramai x de siot....ramai yg cuti....almaklumlaaa....dua minggu ni rilex sket....sbb byk project dh abis....CPOC Project abis...BOHAI Project abis....yg tinggal brg2 return je ni....yg tukang settlekan brg2 tu sape lg klu x aku.....dpn biji mata aku ni ade dua container yg nk disettlekan....warehouse blakang pn ade lg brg2 return...tp dr project yg berasingan....sronok2....sbb klu brg ni x de part no. aku mmg cilok jek....mls nk pk2....wakakaka....tu la kelebihan buat brg return....tp aku x de la amik...aku buat spare dlm store ni jek....biasa la kan....bl kita diberi tanggungjwb utk menjaga brg2 dlm store ni kita msti jaga suma nya dlm keadaan baik...aku pn dh terdidik dr keluarga yg baik2...Family yang TAK PANJANG TGN....so bl kita dh mendisiplinkn diri kita...suma wokeh2 jek...aku bkn boring pe kije ari ni...cuma geng aku tumbok cuti lak...tu yg boring...klu ade dia leh gak aku sakat dia...aku mmg nyampah tgk muka dia time bz...bl tgk muka dia camtu...kompem aku p dpn dia then ckp...."ni muka nk markah lbh ke hape ni??"...wakakaka....

aku mmg ske sakat org...lama x lepak dgn mmbr2...sbb nya aku agak sibuk menguruskan byk hal...biasa la kan...life have change now..skrg xde la nk pk enjoy sgt...aku tgh target 1 menda je ni...so aku kena bg spnh perhatian aku slagi suma nya x settle...mmg aku tunggu suma nya dgn kesabaran....satu persatu jd dlm thn ni..dr awal thn smpai la skrg...hope suma nya leh settle sblm akhir thn ni....

yaribaaaaaaaaaaaaaaa...........x sbr nk pindah.....bl dh pindah mcm2 blh buat...xde la terpk blh ke nk tebuk dinding sini...leh ke nk tebuk dinding sana...ye ar beb...klu umah sndiri sape nk mrh.... yiehaaa....tp impian aku 1 jek...hope cik zura agree...aku x habaq kt dia lg ni....sbb aku tau dia mmg x kan berkenan dgn impian aku ni...aku sbnrnya nk wat 1 blk gaming....ekekeke.....sbb aku peminat fanatik game...so klu aku byk duit aku nk beli daytona game machines & letak dlm blk tu...lg best klu ade counter strike machines....hahahaha...PS2 & PS1 mmg la kompem ade....so kena la crk tv 50"...ape korang rs???cik zura bg x???aku dh hint2 dgn dia...yg blk bwh aku xmo buat store....aku nk wat blk mkn....tp hakikat sbnrnya aku nk wat blk gaming...cuma lom terkeluar dr mulut aku...msti korang terpk kn....nape msti aku tnya cik zura???sbb nya cik zura pn bakal duk umah tu nnti....ibunda dan ayahanda dh pesan pd cik zura supaya cik zura teman aku duk kt umah tu nnti.....ekekeke...xde la aku tkt duk sorang..so no excuse2 to cik zura...so hope cik zura baca ni ek...x suma menda kita leh lahirkan dgn pengucapan...ade gak menda yg ssh kita nk ckp & keluarkan dr mulut kita...kdg2, penulisan adalah satu cara yg plg baik utk menyampaikan sesuatu mesej...so, aku nk bg suasana jd panas sket so aku kena bg cik zura teruja dgn gambo2 yg aku tempel kt sini...ekekeke....wlupn aku x nk la wat secanggih camni tp ni la impian aku yg sbnrnya....cik zura ingt x prinsip eden???..."TARGET BIAR LEBIH"...sbb menda tu blh jd inspirasi dlm hidup kita...& blh buat kita lg bersemangat utk kije...



Thursday, July 16, 2009

Apply Cuti..

Td pagi aku nk apply cuti utk isnin ni....bos aku pelik...
"this month u always go jalan2??"
aku gelak jek....mamat ni tau ckp jalan..makan...minum...bagus...boleh....tu jek la dia tau....hahahaha.....aku just jwb....
"i've got to go to bank...to sign a aggrement"...jujur je aku jwb beb....mmg la kena jujur...dah sah2 mamat dpn aku ni bos aku...mau mati klu aku tipu2...sini bkn blh...x psl2 kena terminated nnti...wa nk kije lama beb...
muka mamat ni cam pelik jek...."what aggrement??"
skali lagi aku gelak...."my house loan aggrement"
tetiba mamat ni bgn....."what???...cogratulation..."
alih2 bgn salam aku ni pehal???

stlh diselidik....baru la aku tau....mamat france kt sini mmg ske klu staff dia beli umah....pelik siot....pastu dia siap tnya aku lg..."do u like to work here??"
ape mean dia...aku x smpt jwb dia smbg..."u do a good job here...im so hepi working with u..."

ye ar romain.....ape2 je laaa....dlm hati aku ni duk x sbr nk tunggu dia sign form cuti aku tu....pastu leh lak dia ajak borak lg...sbb dia ckp esk dia dh start cuti...nk blk france...tiga minggu lg br jmpa dia....dgn selambanya aku ckp..."im gonna miss u"....wakakakakaa......aku dgn bos mmg rilex jek...sini suasana kije mmg enjoy....ko nk bkk lagu kt laptop kuat2 smbl nyanyi pn x pe...bos aku ni ske joget...pnh 1 ari dia lepak opis aku semata2 nk dgr lagu my humps smpai abis....dia ckp dia dh lama x dgr lagu tu...smbl dgr, smbl nyanyi, smbl joget2 lak tu....aku duk geleng pala...gilo apo...ade lak bos camni ek??....seumur hdp aku x pnh aku dpt bos gilo camni....x pe la beb...bos sebaya aku...pala gilo2 cam aku laaaa....sronok beb...wa manyak enjoy kije sini...

Wednesday, July 15, 2009

BeRiTa bAiK..

Saja nk kongsi......

15/08/2009
2:57PM

aku dapat satu panggilan tepon yg mmg aku nanti2 kan sblm ni....alhamdulillah...penantian aku dh menunjukkan hasil.......terima kasih tuhan kerana mempermudahkan perjlnan ku.....aku harap perjlnan ku akan smakin lancar sehingga semuanya selesai....ape pn, aku sangat hepi smpaikan aku duk terlonjak2 dlm container yg busok ni.....wakakaka......

Selagi Kesabaran tu Wujud!

Malam td cik zura lik kije lmbt....so spt biasa aku akan tunggu dia blk dulu sblm p mkn mlm...ye ar...mana best mkn sorang2...aku lbh rela x mkn dr p mkn sorang2...so tunggu punya tunggu kol 8 lbh baru dia blk...then we all kuar mkn dgn jaya nya....b4 that singgah petronas bacang dulu...sbb cik zura ckp dia nk p cucuk duit dia...ok laa...aku pn tunggu dlm keta jek....sdg aku tunggu cik zura tiba2 henpon aku bunyi...bl tgk nombor mmg aku x kenal...ye ar klu kenal aku dh set nama dh...ni just kuar nombor...nk pickup ke x nk ni...aku mmg mls nk pickup klu aku x kenal nombor tu...

tp bl henpon tu x brenti bunyi aku pn pickup la....perbualan bermula antara aku dan si penelepon tu...(huhuhu...ayat aku)....so guess what....soklan penelepon tu bertanya kan adk aku yg laki tu...si penelepon bertanya kan either aku ade kuar dgn adk aku ke x...so aku nk jwb camana ni...nk backup adk aku ke x...ekekekeke....cam biasa laaa aku mmg ske backup adk badik aku...tp adk aku ni pn sengal gak....bkn nk ckp dulu dgn aku...adoiiiii....so jwpn aku terpaksa la jujur...aku ckp aku br nk kuar mkn...x tau lak adk aku p mana....ape la kn...aku ni x duk serumah dgn adk aku tu...nape lak tnya aku mana dia pegi...

perbualan x abis kt situ....henpon aku berbunyi lg..kali ni msg lak...bertnya kan soklan yg sama...aku rs pelik sket...so oleh krn aku prihatin dgn si penghantar msg ni aku pn tnya la dia...cam urgent je crk adk aku...ade ape hal??....so si penghantar msg tu reply dia ckp dia dh kol adk aku byk kali tp never pickup....so aku pn kol la adk aku tu...sama gak x pickup...p clubbing ke hape ni....aku tgk jam br kol 8 lbh....xkan la cubbing awal sgt...tdo kot....hehehe...so aku msg dak tu blk & bgtau dia yg adk aku x pickup phone gak, maybe dia tdo...& aku bertnya kan yg depa gado ke??...jwpn yg aku trima buat aku cam nk naik hangin jek...sbb dia seolah2 mcm nk slh kan adk aku jek...aku tau la adk aku tu x btl sgt tp aku mmg x ske cara dak tu...bg aku adk aku msh muda...so dia ptt enjoy di usia muda dia tanpa kongkongan sape2....mcm aku laaa kn....lantak la dia nk buat ape pn...dia dh besar...leh pk mana 1 btl, mana 1 salah...x yah la nk kongkong2...mentang2 la pompuan tu duk kat kongkong so dia leh kongkong adk aku laaa...wakakakaka....

tp lek k...cik zura nasihat kan aku...jgn amik port la dgn dak tu...biar depa settle sndiri....erm..k laaa aku cuma reply pendek jek...kan dh nk kawin x yah la nk gado2 lg....muahahaha....sndiri mau ingat laaa....korang muda lg...so pk la leklok....adakah satu ikatan perkahwinan tu blh membahagiakan????....opsss....jgn komen ape2 ek...sbb aku lom bersedia nk terima ape2 komen lg....cuma ape yg perlu aku bgtau suma org yg aku nk mantapkan diri aku dulu sblm pk suma tu....lelaki skrg x suma blh pakai...so...kita kena bahagiakan diri kita dulu sblm pk soal kawin...crk harta sndiri dulu sbb nya...x mngkn kita leh ade harta bl kita dh kawin nnti...aku nk rs nikmat hdp ni dulu sblm pk psl kawin....& aku rs aku blm puas dgn ape yg aku ade....nk kawin bkn utk sehari dua beb...jodoh tu terletak pada tuhan...sape la kita nk menghalangnya kn....so selagi blm ade jodoh hdp ttp kena teruskan....

ok berblk pada citer td........pagi ni ms aku dh smpai opis....aku dikejutkan dgn 1 panggilan telepon...bl aku tgk henpon aku, kuar gambo adk aku...owhhh adk aku kol...tp nape lak dia kol aku pg2...dia mana pnh kaco aku pg2 camni....bl aku angkat, aku dgr sora dia yg agak cam org ade mslh....pekes ni???aku cam x sedap ati....aku klu dpt tepon dr family aku mmg camni laa....ndak2 klu depa tepon aku tgh2 mlm or pagi2 buta.....aku mmg takut klu2 aku dpt berita yg x best....ye ar beb...aku sayang family aku...wlupn aku dtg dr family yg kecik & sederhana tp dorang ttp no.1...............

adk aku ckp si penelepon aku mlm td tu excident.....erk terkejut gak aku...ye ar...mlm td br msg2 aku...pg ni excident lak...halemak.....aku trus tnya adk aku teruk ke x....dia ckp dia x tau sbb dak tu tgh nangis2....so klu nangis mstila sbb skt...adeiii...tatotnnya klu excident2 ni....aku x leh kuar ari ni....sbb partner kije aku xde....dia p training.....ape yg aku blh bgtau adk aku...nnti aku p hospital k....tp after kije la...pas ltk phone aku trus msg cik zura....ye ar...smlm kn cik zura tau psl kes si penelepon & si penghantar msg tu....dia trperanjat gak...then cik zura ckp nnti dia nk ikut p tgk...so ok laaa....

summary of the story......jgn la nk berdendam2....ape lg berdendam dgn org yg kita syg....x baik....& plg penting....jgn la ade sifat nk balas membalas....sabar tu kan penting..."SESUNGGUHNYA BYK HIKMAH & GANJARAN UTK ORG YG BYK BERSABAR"...& utk si penelepon & penghantar msg tu....tlg la jgn ckp dgn aku lg psl keburukan adk bradik aku sbb aku mmg pantang org buruk2 kan dorang....bg aku hanya keluarga terdekat jek yg blh menilai buruk baik kami adk bradik....& selagi kamu blm bergelar keluarga tlg jaga setiap ayat yg kuar dr mulut kamu tu....selagi kesabaran wujud dlm diri aku, aku x kn bersuara....jgn smpai aku dh bersuara k....so WATCH OUT & BEWARE!! -adios-

Thursday, July 09, 2009

Pening

Dalam masa dua bln ni aku dpt dua biter sensasi yg leh menggugat aku..rs mcm x selamat jek...x tau la sape yg btl & sape yg slh dlm hal ni...aku mmg mls nk sebelah mana2...tgk kan jek ape nk jd...tp, makin lama, makin aku rs x selamat....terpikir gak mcmana dgn nasib aku pas ni?serabut & pening bl di pikir kan...ntah la ek...mcmana ntah klu aku ade kt tmpt dorang...mana hala tuju aku nk pegi??...arghhhhh....fenin2...ape pn aku kena berserah pd qada' dan qadar...semua yg jadi adalah ketentuan illahi...insyallah....harapan ku agar aku x tergolong dlm mangsa2 seterusnya...amin....

Monday, July 06, 2009

Smooth

aloha...pelik nape aku leh online??hik..hik..hik...skrg aku kt umah mak aku...so aku duk cilok adik aku nyer tenet ni....sj je nk update...boring lak rs nya ngadap PSP ni...smlm dh seharian aku duk ngadap PSP ni...so ari ni rs cam lotih lak...

so ari ni aku sedia maklum mmg cuti.....cuti bkn utk p joli ek...aku cuti bersebab....aku p settle kan utk apply loan...alhamdulillah...dua bank yg aku pegi dorang ckp x de mslh...bl dorang check IC aku...mmg bersih...aku x pnh ade loan sblm ni...keta pn tarak loan maaa...loan belajar jauh skali....huhuhu...biasa la kan...aku ingt lg ms aku sibuk2 kn diri nk apply Loan ms kt Poli dulu...aku sedih & bengang dgn org yg urus kan tu...sesuka ati dgn selambanya ckp gini..."maaf ye dik, awak x layak dpt loan"....pala otak dia...aku pn study gak pe....maybe sbb dia tgk payslip ayah aku kot....& tanggungan ayah aku x ramai...almaklum la yek..time aku ms tu PTPTN lom wujud utk dak2 poli....skrg ni jek br ade...so terpaksa mintak loan dgn JPA...tp ampeh...jwpn yg x best...bl time dak2 ni dpt loan...aku duk tgk jek dorang bershopping sakan...beli Henpon laa...beli baju laaa...beli suar levi's laa...beli perfume laa....aku tgk je dr jauh...ye ar kan...dorang tgh kaya time tu....sedih gak beb, sbb aku x bersama2 mereka yg tgh kaya tu...tp nk wat camana...aku x layak dpt loan...tgkkan je laaa...bl dak2 ni nk p shopping, aku duk umah jek..hik..hik..hik...wat pe nk ikut...aku bukan ade duit nk shopping pn...
tp bl dh kije cam skrg....baru la aku tau.....betapa beruntung nya aku....sbb mmbr2 aku yg dpt loan tu skrg suma sibuk la bayar loan2 depa tu...hik..hik..hik...dulu ms dpt loan...perghhhh korang x hengat dunia ek...skrg best ke kena bayo blk (ayat2 org jeles x dpt loan ni)...wakakakaka....x pe laaa...bg aku....perjalanan hdp aku dh ditentukan oleh Allah S.W.T.....alhamdulillah laaa...rupa nya ade hikmah disebalik aku x dpt loan JPA tu....klu la aku leh jmpa org yg uruskan loan ms aku study tu nk gak aku ckp kt dia camni....bagus gak x dpt loan tu...xde la aku mengadap nk bayo utang....

ok....sambung blk citer td....stlh org kt bank tu pastikan aku nyer nama bersih dr hutang piutang...dorang terus submit loan aku tu...so skrg ni cuma tunggu boss dorang approve jek...mengikut kata dorang dr dokumen2 yg aku bg td rs nyer loan aku leh lepas...sbb aku xde mslah ape2....aku just pegi tiga bank jek...dlm tiga2 bank ni aku agak x berpuas ati dgn satu bank tu....nama jek bank utk org islam tp kan hampeh...aku terasa mcm golongan2 bawahan cam aku ni ditindas dlm diam....aku kecewa sbnrnya...sbb aku mmg mengharap bank tu....ayat dr minah bank tu..."start dr 01.July.2009 suma loan utk umah bwh 100K hanya leh wat loan sebanyak 80% jek.." ngok tol.....byk gilo aku nk topup smpai 20%...gilo ke....owh utk org2 atasan nk beli umah leh lak ek smpai 90%....dunia skrg ni mmg x adil kan????MEMANG SANGAT TI DAK ADIL!!!!" kenapa msti nk membeza2kan...yg aku pelik, bank lain blh lak....nape bank yg berunsurkan ISLAM ni x blh???????.....tau x dorang kebanyakkan skrg ni hanya org2 cina je yg mampu beli umah mahal????.....x pe la kan....dh dasar sistem dorang camtu...x pe laaaa......mngkn ni sj cara dorang nk menindas org2 bawahan....pd siapa nk mengadu pn aku x tau...jln terbaik, lantak korang laaa....aku leh crk bank lain...bkn aku x mampu byr pn....so aku & ayah pn bgn dr kerusi dgn bangganya.....

dua lg bank ni ok laaa....cuma interest jek agak berbeza....aku dah maleh nk p bank2 lain...so dgn rasmi nya...aku dh pn buat kptsn...andai nya loan aku kt bank tu approve aku mmg p sign aggrement trus...mls dh nk pk2....yg aku tau...aku x sbr nk ade umah sndiri.....hik..hik..hik...biar la kecik mana pn....aku x kisah...janji aku ade harta hasil dr titik peluh aku sndiri...org nk ckp umah aku kecik pn kecik laaaa....org nk ckp umah aku murah pn murah laaa....x kisah pn......sket pn aku x kecik ati...aku tau hanya takat tu je kemampuan aku...aku ske ukur baju kt bdn aku sndiri...x guna ikut ckp org...klu terlalu dgr sgt ckp org kita leh mampos...tol x???yg penting aku sgt berpuas ati dgn umah tu sbb dia lg besar sket dr umah yg aku sewa skrg...tau sesuatu x....skrg ni aku makin bersemangat lg nk kije.....sbb aku dh ade lagi satu tanggungjwb...hdp msti di upgrade.....x kan selama2 nya aku nk menyewa??? ape yg penting skrg ni aku nk rajin lg kije....sbb nye...aku nk upgrade hdp aku lg dan lg dan lg....wawasan tu pentng...baru la org x pandang kita lekeh jek...nk tgk gambo umah tu x????huhuhu....sj je nk msk dlm ni...sbb aku tgh gumbira ni....loan lom approve pn x pe....aku ttp gumbira gak sbb aku tergolong gak dlm calon2 nk dpt umah ni...korang ingt senang ke proses nk apply umah ni???....umah ni bkn 100% swasta...dia ade link dgn Gov gak sbb tu harga umah ni agak murah...cuba korang crk umah cam gini skrg ni....xde nyer dpt bwh 100K lg...sbb tu aku beriya2 nk kan umah ni gak walau ape daya skali pn....so saksi kan laaa yek...aku tempel kan gambo umah tu bersama model nya skali...biasa la kan...guna camera dia...so kena angkut dia skali dlm gambo tu..muahahahaha........

Thursday, July 02, 2009

Kegelisahan

Tanpa aku duga....ape yang aku tunggu selama ni dh pn aku dpt...alhamdulillah...tp, menda lain lak yg wat aku risau skrg ni...so tu yang buat aku asek gelisah dua tiga ari ni....x leh nk duk rilex...ade jek yg aku pk...hepi mmg hepi...nk ikut kan x sbr mmg laaa....sbb ni suma impian aku ms umo aku 15 thn....skrg aku dh 27....br la impian aku tu nk tercapai...tercapai ke???lom lg...tp hampir2 laaa....12 thn dh pn berlalu....ms yg begitu lama utk aku tp x pnh sedetik pn aku lupa azam aku tu...org ckp...tiap2 thn kita msti ade azam kn???so...aku nyer azam satu jek...& tiap2 thn aku akn renew azam aku yg sama....ape azam aku ms umo aku 15 tu biar aku sorang je tau....aku x nk azam aku tu hanya angan2...so sbb tu la tiap2 thn aku akn renew azam aku tu....aku hanya akan upgrade azam aku tu klu aku rs aku mampu...klu x...aku renew jek...pelik x??? x la kan...sbb tu cara aku...bg aku...aku yg tentu kan hdp aku & aku hanya perlukan satu azam jek...selagi azam aku x tercapai aku x kan buat azam yg baru..cukup je la sekadar aku renew blk azam lama yg blm tercapai tu..hidup kena ade wawasan...

ssh senang aku, x pnh aku heboh...smpai ms ade lak yg mcm x puas ati...x pe laa...mngkn dorang x phm kot...nape aku pilih jln ni...nape aku kuar dr umah dorang...aku ingt lg...ms aku x de keta, aku pnh ngadu dgn akak aku...x tau la klu dia ingt lg ke x...aku pnh ckp kt dia...tunggu la aku ade keta nnti...aku mmg x mo duk lg umah tu...aku bkn nya x puas ati ape pn...cuma aku nk hdp sndiri...smpai bl aku nk bergantung hidup dgn dorang??aku kena pilih jln hdp aku sndiri...bkn aku ego.. ni suma utk kepentingan suma pihak...aku nk berdiri atas kaki aku sndiri...alhamdulillah...dr hdp aku ZERO yg xde ape2, skrg ni dh ok laa....aku dh belajar menapak sket2 smpai la aku blh jln laju sket..nk berlari tu lom lagi laa....br leh jln laju jek...hehehe...

Hope pada mereka yg asek ckp aku ssh sbb x duk dgn dorang...cuba la pk sejenak...yg spnjng aku duk luar aku lom pnh lg menyusahkan dorang....ade aku mntk duit dorang lg ke skrg ni??? ingt laaa....wlu ape pn aku buat....lom pnh aku lupa tanggungjwb aku sbg seorang anak & tanggungjwb aku sebagai seorang kakak....aku sayang suma....sayang pd mereka2 yg ada kaitan dgn aku.....satu je aku nk mereka tau..."APE YANG AKU BUAT ADALAH PILIHAN HIDUP AKU SNDIRI & PALING PENTING AKU ADE SEBAB NAPE AKU BUAT CAMNI...." hope sgt...dorang leh phm...pd siapa lg yg nk phm klu bkn darah daging aku sndiri...susah mcm mana pn, aku x kan ckp dgn dorang...sbb aku dh berjanji pd diri aku sndiri yg aku akan cuba berdiri pd kaki aku sndiri walau ape pn terjadi tanpa mengharap kan bantuan sape2 selagi hayat dikandung badan.....

k la guys...sabtu ni aku nk p tgk BUAH HATI aku tu....nnti klu free aku upload gambo buah ati aku tu ek....hope all success....isnin aku cuti sbb nk settle suma.....doakan suma ok ek.....insyallah..