Monday, September 07, 2009

06 September 2009 (Puasa ke-16)

Today ahad….x kuar p mana2 pn….duk umah jek….so just nk citer menu ari ni….Ari ni msk Acar Timun dgn ayam masak merah jek…pastu goreng pepedem (tol ke aku eja??bedal je ar)

So ni resepi Acar Timun….Resepi ayam msk merah suma org dh tau kn…so x yah la aku letak dlm ni…xde bezanya….yg beza cuma aku tuko santan pada susu cair jek…x mo mkn santan byk2 sgt…kurang kan masak berlemak utk kesihatan badan…hihihi…

Bahan-bahan :

* Timun
* Bawang Merah
* Bawang Putih
* Halia
* nLobak Merah
* Lada Merah
* Cuka
* Biji Sawi
* Kulit Kayu Manis
* Udang Keing
* Ciliboh 1 sudu
* Air Asam Jawa
* Gula

Cara Membuatnya :

* Mula-mula Rendam Timun, Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Lobak Merah, Lada Merah dalam satu bekas yg di isi dgn Cuka yg di campur dgn sedikit Air. Rendam selama 30 – 40 minit. Kemudian cuci dgn air bersih.
* Udang Kering di tumbuk halus.
* Tumis Ciliboh kemudian masukkan bawang yg direndam td, Kulit kayu Manis, Udang Kering Dan Biji Sawi.Masak dlm 10 minit.
* Masukkan sedikit Air asam Jawa dan Gula.
* Akhir skali masuk suma bahan-bahan yg direndam dgn cuka td.
* Hidangkan.
Ini la dia acar timun tu....


Ayam masak merah...x nmpk merah ek? aku pn pelik gak ni...pesal dlm gambo x nmpk merah?..

Ini Pepedem tu....sedap tau....dh la besar sedap lak tu....mmg pueh ati ler...

2 comments:

  1. papedom laaa... ni cam gambo kat majalah masakan jeee.. apsal nampk sedapp...

    ReplyDelete
  2. pelak mcm gambo dlm majalah...cuba ko perati leklok gambo papedom tu....kn nmpk kaler carpet aku.....x hengat ke ??

    ReplyDelete