Monday, September 07, 2009

05.September.2009 (Puasa ke-15)

Hi suma…..today ari sabtu….so ari x bekerja…dh semestinya bgn pn agak lembab sket…biasa laaa kn time x kije la nk belasah tdo abis2an….

Bgn dr tdo x tau nk wat ape…so aku dgn cik zura sama2 duk pk menu ape yg best utk buka posa ari ni….golek punya golek akhirnya idea aku tercetus jua….aku dgn bangga nya menyata kan hasrat pd cik zura…camni bunyi nya…. ‘ari ni kita mkn pasta nk x??’

Idea aku diterima baik oleh cik zura….so ati yg berbunga2 aku trus ajak cik zura p beli brg2 utk wat pasta tu….so ari ni kami berbuka dgn menu Pasta & Chicken salad…yummieeeeeee…………….

So nk tau cmna kitorg wat ke???

Ok…ni amik bahan2 dulu yek…..

Bahan-bahan:
* 250 g tricolor fussily

Ni nk tayang fussily yg blm msk dulu….hihihi…kalerpul beb….


* 5-6 biji baby potato…klu nk guna mak potato letak jek laa 1-2 biji…tp ikut korang laa…msk byk letak la byk…* 1 keping dada ayam dipotong dadu* mayonis sikit* lada hitam (lada itam ni tumbuk ek)* garam secukup rasa* olive oil* lemon jus secepet…
* Bawang potong dadu (ikut ske nk byk mana)
* tomato potong dadu (ikut ske nk byk mana)
* cili kering potong pendek2 3-4 biji

Cara Masak :
* Rebus fussili dgn sket garam sehingga lembut, toskan kemudian gaul dgn sket olive oil* Dada ayam perap dgn sket garam dan lada hitam pastu masukkan dlm oven selama 30 min
* Baby potato rebus dgn kulit hingga empuk kemudian kupas dan potong 2.
* Bawang goreng bersama cili kering dgn minyak 1 sudu…goreng jgn lama-lama.
* Pas ayam dh agak2 masak….amik potato & tomato tu bakar skali dlm masa 5 minit pulak. campor dgn ayam td pn x pe….* Dalam mangkuk yg besar, masukkan fussili, bawang yg dh digoreng td, cili kering, potato, tomato, mayonis, lada hitam, olive oil dan garam secukup rasa* Gaul sekata, sebelum dihidangkan tabur kan ayam atasnya

Senang kan??? Xpayah nk msk2 sgt….gaul jek pastu dh blh mkn……

So ini lah hasil nya…………………

Sedap bangat…………..x caye try la buat….

Aku perabih suma mlm tu gak….rs cam nk lg weiiii….

No comments:

Post a Comment